Διάβασμα σε Focus Mode: ό,τι πρέπει να ξέρεις για να πετύχεις!
Η περίοδος των εξετάσεων φτάνει! Και μαζί της έρχεται και η πίεση: ύλη που μοιάζει ατελείωτη, άγχος, λίγος χρόνος, σκέψεις που σε αποσπούν. Σταμάτα για λίγο. Αν αναρωτιέσαι “πώς να προλάβω”, “πώς να θυμάμαι”, “πώς να συγκεντρωθώ”, τότε το άρθρο αυτό και η παρουσίαση ppt που το συνοδεύει είναι για σένα.
Συνήθως δεν αρκεί να διαβάζεις πολύ. Χρειάζεται να διαβάζεις σωστά.
Διάβασε σύμφωνα με τον δικό σου “βιορυθμό”
Όλοι μιλάμε για το “πότε” πρέπει να διαβάζουμε. Πρωί; Βράδυ; Πριν ή μετά …. το φαγητό; Η απάντηση είναι: όποτε ο εγκέφαλός σου είναι στο peak.
Ίσως ήδη ξέρεις πότε συμβαίνει αυτό! Αλλιώς, πειραματίσου: δοκίμασε διάβασμα το πρωί, αμέσως μετά από μικρό ύπνο ή το βράδυ.
Παρατήρησε πότε αποδίδεις καλύτερα; Πότε συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα; Αυτές είναι οι δικές σου δυνατές ώρες! Εκμεταλλεύσου τις.
Κάνε πρόγραμμα… σαν επαγγελματίας
Χωρίς πλάνο, όλα γίνονται βουνό. Μοίρασε σωστά την ύλη σου σε μικρά τμήματα. Δεν υπάρχει αποδοτική μελέτη χωρίς συγκεκριμένους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους! Ούτε χωρίς πρόβλεψη των διαλειμμάτων. Γράψε σε τετράδιο, notes ή ημερολόγιο:
-Τι ύλη θα καλύψεις κάθε μέρα;
-Ποιες μέρες κρατάς για επανάληψη;
-Ποιες είναι ελεύθερες, ώστε να “γεμίσεις τα κενά”;
Όταν ένας στόχος είναι ξεκάθαρος και ρεαλιστικός, έχεις περισσότερες πιθανότητες να τον πετύχεις.
Τα δύσκολα θέματα, λύσε τα / διάβασέ τα, το πρωί
Οι εξετάσεις γίνονται νωρίς το πρωί. Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, ξεκίνα από τώρα να εξασκείσαι στις ίδιες ώρες με εκείνες που θα εξεταστείς. Δοκίμασε να λύνεις απαιτητικά θέματα μεταξύ π.χ. 8:30 και 12:30, για να συνηθίσει το σώμα και ο εγκέφαλός σου να αποδίδουν εκείνο ακριβώς το διάστημα της ημέρας!
Το κινητό στο αθόρυβο και καλύτερα σε άλλο δωμάτιο!
Αν το κινητό σε τραβάει σαν μαγνήτης, βάλε κανόνες. Απενεργοποίησε ειδοποιήσεις, χρησιμοποίησε εφαρμογές όπως το Focus Keeper. Την ώρα της μελέτης, κάνε focus στη μάθηση, όχι στο ….feed από Instagram, TikTok, Snapchat, BeReal.
Μην αποφεύγεις τα διαλείμματα – τα χρειάζεσαι
Αν θεωρείς ότι χάνεις χρόνο με αυτά, σκέψου πόσο πιο αποδοτικά θα δουλέψεις μετά, κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο και ακόμη περισσότερο! Η παραγωγικότητα ανεβαίνει όταν αφήνεις το μυαλό σου να πάρει ανάσα. Κάθε 90 λεπτά κάνε ένα μικρό διάλειμμα 10-15 λεπτών. Και ναι, ένα power nap μέσα στη μέρα μπορεί να κάνει θαύματα. Διάλειμμα δεν σημαίνει τεμπελιά. Σημαίνει στρατηγική.
Επανάλαβε! (γιατί η μνήμη τρέφεται με την επανάληψη!)
Διάβασες σήμερα; Τέλεια. Ξανακοίτα όμως κι άλλη μέρα το ίδιο κεφάλαιο. Και μετά από αρκετές μέρες, πάλι. Η επανάληψη σε κύματα χτίζει μακροπρόθεσμη μνήμη. Χρησιμοποίησε σημειώσεις, flashcards*, ή ζήτα από φίλους να σε εξετάσουν.
(*Τι περιλαμβάνει μία flashcard; Μπροστινή όψη: Μια ερώτηση, ένας ορισμός, μια λέξη ή μια φράση-κλειδί. Π.χ.: Τι είναι η ενθαλπία;
Πίσω όψη: Η απάντηση, ο ορισμός, η μετάφραση ή η εξήγηση. Π.χ.: Η ενθαλπία είναι μία καταστατική ιδιότητα που…. κ.λπ. κ.λπ.
Πώς μπορείς να τις φτιάξεις; 1. Χειρόγραφα: Σε χαρτόνια κομμένα σε μικρά κομμάτια. 2. Ψηφιακά: Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές, όπως: Anki, Quizlet, Brainscape )
Γίνε πρωταγωνιστής στη μελέτη σου
Γράφε. Υπογράμμιζε. Συζήτησε αυτά που έμαθες με άλλους. Σχεδίασε πίνακες και σχεδιαγράμματα. Όσο περισσότερο ενεργά συμμετέχεις, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις και θυμάσαι. Η παθητική ανάγνωση δεν είναι ο δρόμος.
Οργάνωσε τον χώρο σου, σαν να είναι το εργαστήριό σου
Ένα καλά φωτισμένο, καθαρό, ήσυχο γραφείο είναι σύμμαχός σου. Κράτα μόνο τα απολύτως απαραίτητα στο οπτικό σου πεδίο. Και ναι, άνοιξε το παράθυρο – ο φρέσκος αέρας ξυπνάει μυαλό και διάθεση!
Τροφοδότησε το μυαλό σου – κυριολεκτικά
Ναι, υπάρχουν τροφές που “ξυπνούν” τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα καρύδια, τα μούρα, το γιαούρτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Και, φυσικά, πολύ νερό! Η αφυδάτωση μειώνει τη διαύγεια σου.
Κοιμήσου καλά – δεν είσαι μηχανή
Χωρίς ύπνο, το μυαλό σου απλώς δεν συνεργάζεται! Θέλεις 7–8 ώρες κάθε βράδυ. Κι αν νιώθεις υπερένταση, κάνε 5 λεπτά αναπνοές, χαλάρωσε το σώμα σου ή βάλε έναν ήχο “λευκού θορύβου” (white noise*), έναν ήχο που καλύπτει τα υπόλοιπα και σε βοηθά να συγκεντρωθείς ή να κοιμηθείς.
(White noise = ένας ήχος που περιέχει όλες τις συχνότητες σε σταθερή ένταση, όπως ο ήχος από βροχή, ανεμιστήρα ή θάλασσα. Μπορείς να τον βρεις σε εφαρμογές ή στο YouTube).
Κάνε το διάβασμα “δικό σου” και επιβράβευσέ το
Κάνε το συνήθεια. Και κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα δύσκολο κεφάλαιο, μια επανάληψη, που απαντάς σε απαιτητικά θέματα από την τράπεζα ή γράφεις κάποιο διαγώνισμα προσομοίωσης, κάνε κάτι που σου αρέσει: πήγαινε βόλτα, άκου μουσική, μίλα με φίλους. Η επιβράβευση είναι απαραίτητη – όχι προαιρετική.
Και το πιο σημαντικό: σεβάσου τα όριά σου.
Μην πιέζεις το σώμα και το μυαλό σου όταν δείχνουν ότι χρειάζονται παύση. Καλύτερα μια ειλικρινή στάση για ανάκτηση δυνάμεων, παρά ώρες μπροστά σε ένα βιβλίο χωρίς να αφομοιώνεις τίποτα.
Το σωστό διάβασμα δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Αλλά δεν είναι ούτε ακριβώς και ένας αγώνας αντοχής. Είναι πάνω από όλα τέχνη. Είναι φροντίδα για σένα και για όσα ονειρεύτηκες. Και ναι, μπορείς να τα κατακτήσεις!
(Μοιράσου το άρθρο με έναν φίλο, μία φίλη που παλεύει όπως κι εσύ με την ύλη. Μια συμβουλή, ένα χαμόγελο, μπορεί να αλλάξει τη μέρα του).
(534) εμφανίσεις