Ένα στιγμιότυπο οθόνης καταγράφει την ακριβή εικόνα των όσων υπάρχουν στην οθόνη σας σε μια δεδομένη στιγμή. Στην τελική του μορφή το στιγμιότυπο οθόνης είναι ένα αρχείο εικόνας. Το στιγμιότυπο οθόνης μας είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να φτιάξουμε οδηγίες για ένα λογισμικό στον υπολογιστή μας ή να δείξουμε λεπτομέρειες για ένα πρόβλημα που μας παρουσιάστηκε. Σε όλα τα λειτουργικά συστήματα η δυνατότητα λήψης στιγμιότυπου οθόνης υπάρχει ενσωματωμένη, όμως για περισσότερες δυνατότητες υπάρχουν ειδικά λογισμικά.

Στιγμιότυπο οθόνης μέσα από το Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ)

Μέθοδος 1 Με τη χρήση του κουμπιού PrtScn ή Print Screen

Η μέθοδος αυτή ισχύει για ΛΣ Windows και Linux

Πατώντας οποιαδήποτε στιγμή το πλήκτρο PrtScn ή Print Screen
καταγράφεται στην προσωρινή μνήμη του υπολογιστή μας ένα στιγμιότυπο οθόνης. Μετά αρκεί να ανοίξουμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, να κάνουμε επικόλληση και να αποθηκεύσουμε το αρχείο. Μπορούμε επίσης να κάνουμε επικόλληση και σε έναν επεξεργαστή κειμένου όπως το MS Word. Σε αυτή τη περίπτωση θα αποθηκεύσουμε την εικόνα σε μορφή εγγράφου. Η μέθοδος αυτή ισχύει σε όλα τα γνωστά ΛΣ

Μια χρήσιμη παραλλαγή αυτής της μεθόδου είναι ο συνδυασμός πλήκτρων Alt+PrtScn (ταυτόχρονα). Σε αυτή τη περίπτωση λαμβάνεται ως στιγμιότυπο οθόνης το ενεργό παράθυρο της οθόνης μας. Για να καταλάβετε τη διαφορά δείτε τη παρακάτω εικόνα.

print screen active windows

Για υπολογιστές Mac ισχύει ο συνδυασμός Command+Shift+3 και Command+Shift+4 αντίστοιχα.
Δείτε σε αυτή τη σελίδα για λεπτομέρειες

Μέθοδος 2 Με το Εργαλείο αποκομμάτων (ή Snipping Tool)

Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για ΛΣ Windows 7 και νεώτερη. Το Εργαλείο αποκομμάτων είναι ενσωματωμένο στα Windows και μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε αποκόμματα πολλαπλών μορφών. Εκτός από όλη την οθόνη ή το ενεργό παράθυρο μπορούμε να πάρουμε στιγμιότυπο τετράγωνης μορφής ή και ελεύθερου σχήματος. Για να ξεκινήσουμε το εργαλείο αποκομμάτων πληκτρολογούμε στην αναζήτηση Εργαλείο αποκομμάτων (ή Snipping Tool ανέχουμε αγγλικά windows).

Περισσότερα για τη χρήση του εργαλείου αποκομμάτων σε αυτή τη σελίδα

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζουμε την χρήση του εργαλείου αποκομμάτων και του πλήκτρου PrtScn

Μέθοδος 3 Με κάποιο εξειδικευμένο λογισμικό

Με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού έχουμε επιπλέον δυνατότητες στην λήψη και επεξεργασία του στιγμιότυπου οθόνης, όπως για παράδειγμα μεταφόρτωση και διαμοιρασμό στον παγκόσμιο ιστό.

Στιμγιότυπο οθόνης με το GreenShot;

Τι είναι το Greenshot

Το Greenshot είναι ένα ελαφρύ εργαλείο λογισμικού screenshot για τα Windows με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

  • Δημιουργία στιγμιότυπου μιας επιλεγμένης περιοχής, παράθυρου ή πλήρης οθόνης. Δυνατότητα στιγμιότυπου ακόμη και πλήρης (κύλιση) ιστοσελίδας.
  • Εύκολη επεξεργασία του στιγμιότυπου (σχολιασμός, σχεδίαση, επισήμανση, ή θολώμα μέρους του screenshot.
  • Εξαγωγή του screenshot με διάφορους τρόπους: Αποθήκευση σε αρχείο, αποστολή για εκτύπωση, αντιγραφή στο πρόχειρο, επισύναψη στο e-mail, αποστολή σε προγράμματα του Office ή σε τοποθεσίες φωτογραφιών όπως το Flickr ή το Picasa, και άλλα.

Λήψη και εγκατάσταση του Greenshot

Κάντε λήψη του αρχείου εγκατάστασης από τη σελίδα λήψεων

Εκτελέστε το αρχείο εγκατάστασης με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εγκατάστασης ΕΚΤΟΣ του βήματος επιλογής τύπου εγκατάστασης. Σε αυτό το βήμα προσθέστε το πακέτο ελληνικής γλώσσας.

Αλλαγή γλώσσας

Το Greenshot ξεκινά μαζί με τον υπολογιστή και «κάθεται» διακριτικά στη μπάρα εργασιών του υπολογιστή σας  και κλικάροντας επάνω στο εικονίδιό της, εμφανίζονται οι διάφορες επιλογές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τη γλώσσα στα ελληνικά. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του Greenshot > Preferences και αλλάξτε τη γλώσσα στα ελληνικά.

Χρήση του Greenshot

Για να λάβουμε ένα στιγμιότυπο οθόνης κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του greenshot και επιλέγουμε τον τύπο στιγμιότυπου που θέλουμε να πάρουμε. Εδώ μπορείτε να βρείτε και διάφορες άλλες επιλογές για το πρόγραμμα.

Αφού κάνετε καταγραφή (capture) εμφανίζεται ένα νέο μενού, με τις επιλογές που έχουμε για την αποθήκευση της εικόνας που πήραμε, μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε αρχείο εικόνας, να το κρατήσουμε στο πρόχειρο (clipboard), να το επεξεργαστούμε, να το εκτυπώσουμε, ή να το ανοίξουμε με κάποιο από τα προγράμματα της λίστας

Τέλος μπορούμε να το ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα http://imgur.com/, από όπου θα είναι διαθέσιμο για κατέβασμα από οποιονδήποτε έχει το url της εικόνας.

Ο επεξεργαστής εικόνας

Το Greenshot έχει ενσωματωμένο έναν πολύ βασικό αλλά χρήσιμο επεξεργαστή εικόνας που μας επιτρέπει να προσθέσουμε κείμενο, διάφορα σχήματα και εφέ όπως θόλωση.

Greenshot Video Tutorial

 

Λήψη στιγμιότυπου οθόνης