Κυκλοφορεί ένα είδος ιού ο οποίος στην πράξη ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ αρχεία του υπολογιστή, ακόμη και τα αρχεία κειμένου. Τα αρχεία κρυπτογραφούνται με εξελιγμένο αλγόριθμο που δεν σπάει. Ο χάκερ ζητά λύτρα για την αποστολή του κλειδιού αποκρυπτογράφησης. Ο μόνος τρόπος επαναφοράς δηλαδή είναι να πληρώσουμε τα λύτρα. Εξ ου και όρος ransomware.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω email, usb memory stick (φλασάκι) ή από ιστοσελίδες και είναι πιθανόν να μην ανιχνευτεί από λογισμικό προστασίας (antivirus).  Η καλύτερη προστασία σε αυτή την περίπτωση είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα:

  1. Μην κρατάτε σημαντικά αρχεία μονό στον υπολογιστή σας. Περιοδικά να παίρνετε αντίγραφα ασφαλείας σε ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή usb flash memory stick).
  2. Το μέσο αυτό θα πρέπει να συνδέεται στον υπολογιστή μόνον για την μεταφορά αρχείων. Επίσης δεν θα χρησιμοποιείται για άλλο σκοπό και δεν θα συνδέεται σε άλλους υπολογιστές του σχολείου ή ακόμα χειρότερα του σπιτιού μας.
  3. Για να γίνει πιο απλή και γρήγορη η λήψη αντιγράφου ασφαλείας να διατηρείτε ένα κεντρικό φάκελο αρχειοθέτησης μόνο των σημαντικών εγγράφων (doc, xls, mdb, κτλ) και να μην συγχέετε τον φάκελο αυτό με λιγότερο σημαντικά και ογκώδη δεδομένα όπως φωτογραφίες, ταινίες και μουσική.
  4. Μεγάλη προσοχή στην εισερχόμενη αλληλογραφία (email) από άγνωστους παραλήπτες. Δεν κάνουμε κλικ σε συνδέσμους και συνημμένα ιδιαίτερα με μορφή .exe, .zip, .scr, .cmd. Χρησιμοποιείστε την κοινή σας λογική και να είστε σκεπτικοί.
Ενημέρωση για ransomware